Sådan forebygger du ransomware


I tegnefilmen fortælles på en underholdende måde om, hvordan ransomware kommer ind i organisationen — og hvad der så kan ske. Og der gives klare anvisninger: Hvad skal man gøre og hvad skal undgås?

Undgå at blive taget som gidsel


Et katastrofalt angreb

Omfanget af ransomware angreb er eksploderet, og der er grund til at frygte angreb med ransomware. Det kan gå gruelig galt. Et eksempel er det verdensomspændende WannaCry-angreb i foråret 2017. Det blev dyrt, ubehageligt og i nogle tilfælde katastrofalt for dem, der bliver ramt.

Big business

I 2015 var der 3,6 millioner ransomware-angreb på verdensplan. Tallet steg i 2016 til 638 millioner.

Medarbejderne er uundværlige i kampen, når it-kriminalitet skal begrænses. I takt med, at malware hele tiden bliver designet til bedre at undgå antivirus og slippe ubemærket gennem systemet, er den enkelte medarbejders dømmekraft vigtigere end nogensinde.

Ransomware er ude af kontrol

Den dårlige nyhed er, at ransomware virker. Og at ransomware genererer anselige indtægter til bagmændene, siger Jan Johannsen, sikkerhedschef hos Check Point Danmark i en pressemeddelelse.
→ Læs mere på Version2.dk

Omfanget af ransomware er eksploderet - det er nærmest uoverskueligt. Danske virksomheder blev udsat for over 150.000 angreb i 2016.
→ Læs mere om det på Computerworld.dk

Definition af ransomware

En type malware, der bruges til at afpresse ejeren af den inficerede enhed til at betale løsepenge for at få adgang til sine egne data igen. Ordet er sammensat af de engelske ord “ransom” (løsesum) og “software” (programkode).

Ransomware-viden for medarbejdere

Ransomware skyller ind over os som en bølge. Din arbejdsplads har formentlig allerede været forsøgt angrebet med ransomware, og måske har I også oplevet, at dele af jeres it-system er blevet låst med et krav fra it-kriminelle om, at I kun får jeres materialer tilbage, hvis I betaler en stor løsesum.

Ransomware kommer (oftest) ind i it-systemerne, når en medarbejder klikker på et link, der straks sender malware ind på computeren. Og når det sker, begynder malware at kryptere alle computerens filer. Hvis din computer er forbundet med andre på din arbejdsplads i et netværk (og det er den formentlig), så kan hele organisationens data blive krypteret.

Det kan have katastrofale konsekvenser.

Hvis I har backup af ALT, er det eneste problem, at alle systemer skal reetableres. Det kan let tage en dag eller to, hvor medarbejderne så ikke kan arbejde. Det er dyrt!

Hvis I ikke har backup, bliver det dyrt, fordi I så mister en masse informationer.

Alle it-eksperter fraråder, at man betaler løsepenge til it-kriminelle. Både fordi man slet ikke kan være sikker på, at man får sine filer tilbage, og dels fordi det giver dem endnu mere blod på tanden for at tage virksomheder og organisationer som gidsler og afpresse dem.

Image
‘Humor mod hacking’-kampagnen er rettet mod
medarbejdere og omfatter videoer, quizzer, reklamemateriale, kampagneindhold og vejledning.

Få mere at vide om kampagnen her