Cyber-Casanovas: Romantiksvindel blomstrer

CYBERKRIMINALITET: Tirsdag den 14. februar er Valentins Dag – og det udnytter cybersvindlerne. De står klar til at score kassen på dating-svindel, og de har ingen skrupler.

Hvis man sover i timen, kan man ende med mere end et knust hjerte. Problemet med romantik-svindel er stort og påvirker mange mennesker over hele kloden. Ifølge Politiet er antallet af anmeldelser om dating-svindel steget i de senere år, og det er sandsynligt, at endnu flere tilfælde stadig går ubemærket hen.

Romantiksvindelen foregår ofte ved at cyberkriminelle opbygger en følelsesmæssig forbindelse til deres ofre. Når svindlerne har vundet deres ofres hjerter, kommer de med en udførlig historie om, hvorfor de har brug for økonomisk hjælp, for eksempel fordi de har mistet et kreditkort eller er kommet bagud med huslejen.

I USA og Australien er der lavet undersøgelser, som sammentæller, hvor mange penge, folk er blevet snydt for. Niveauet er nogenlunde ens i de to lande og svarer til, at danskere årligt snydes for godt 38 millioner kroner på den type cybersvindel.

Det er et alvorligt problem, der derudover også kan føre til store følelsesmæssige skader for ofrene.

Et par gode råd
For at beskytte sig mod dating-svindel er det vigtigt at være opmærksom på potentielle fælder og at være skeptisk over for hurtige og intense relationer, især hvis den anden person beder om penge eller personlige oplysninger.

Det anbefales også at gennemføre en billedsøgning på profilbilledet (for eksempel via https://images.google.com ) for at sikre, at det ikke er et stock-billede. Man skal aldrig sende penge til nogen, man ikke har mødt personligt ansigt til ansigt.


→ Australiere tabte mere end $40 millioner – 193 millioner kroner – på dating- og romantiksvindel i 2022, ifølge organisationen Scamwatch. Australske borgere anmeldte 3.699 sager om romantik-svindel til Australian Competition and Consumer Commission sidste år. Læs mere