Klik for at se tillægget

Persondata er BIG business

Se Jyllands-Posten Erhverv her

Tør du vente?
De dyreste firewalls og sikkerhedsforanstaltninger er ligegyldige, hvis medarbejderne ikke har lært, hvordan de undgår at falde i hackernes fælder.

Hackerne er vilde med persondata. De gemmer dem ikke under hovedpuden, men bruger dem som handelsvare og til afpresning. Og de scorer gevinsten.

Se Jyllands-Posten Erhverv her

Persondata er BIG business

Nye værktøjer har gjort det muligt for politiet at finde frem til mistænktes netværk og vennekreds gennem data.

Eksperter peger dog på, at man herved involverer langt flere end tidligere og tager for givet, at dataene altid er korrekte.

Et rum på det lille politimuseum i hjertet af Nørrebro adskiller sig fra de andre. Det er næsten helt tomt, gulvet og væggene er malet sorte, og de bliver primært lyst op af et par tv-skærme, der hænger i øjenhøjde.

De fortæller om det, som den minimalistiske indretning allerede har røbet: Om politiets nye, digitale efterforskningsværktøjer og om rejsen fra fysiske registre til systemer, der på et splitsekund kan analysere store datamængder. Her er ingen skriveborde med bunker af kartotekskort, kun trykfølsomme skærme, QR-koder og høretelefoner.

Ifølge museumsleder Frederik Strand skal udstillingen gøre op med fordommene om politiets efterforskningsmetoder og give et indblik i de nye, moderne værktøjer, som politiet har fået i løbet af de seneste år. I hans øjne er et bredt kendskab til arbejdsmetoderne afgørende for tilliden til Politiet.

Klik for at se tillægget – God læsning, fordi persondata er BIG business

»Opfatter man politiet som noget, der opererer efter de samme metoder som i det forrige århundrede, så tænker jeg, at tilliden til politiet vil være svindende,« siger han og tilføjer:

»Vi forsøger at give et realistisk indblik i, hvordan politiet arbejder i dag. Også for at mane nogle af de dommedagsscenarier til jorden om, at politiet inden for ganske få år vil kunne overvåge samfundet i udpræget grad.«

Klik for at se tillægget
Klik for at se tillægget – God læsning, fordi persondata er BIG business

Enkel, engagerende pg humoristisk awareness er vejen frem.

Efterforskningsværktøjet Pol-Intel
Efterforskningsværktøjet Pol-Intel er skabt af et stort softwareselskab fra Silicon Valley og har gjort det nemt og hurtigt for politiet at sammenstille alle de data, det har om en given person i forbindelse med en efterforskning. Det, der før krævede en lang række dataudtræk i forskellige registre, kan nu klares på en enkelt platform.

Udover at effektivisere politiets arbejde øger Pol-Intel mulighederne for at finde sammenhænge. Det kan eksempelvis bruges til at lave analyser af mistænktes netværk og vennekreds, da der både er adgang til politiets interne databaser og sociale medier.

Systemet har dog fået kritik for at inddrage flere mennesker i politiarbejdet end tidligere. Eksperter peger desuden på, at den analysebaserede efterforskning vil stille øgede krav til de virksomheder, der indirekte eller direkte kommer til at levere data til politiet.Opruster til digital kamp

Spørger man Søren Enevoldsen, er de nye værktøjer imidlertid højest nødvendige. Han er vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet og peger på, at Pol-Intel gør det muligt for politiet at følge med udviklingen.

»Det generelle antal af anmeldelser falder, men kompleksiteten stiger til gengæld. Derfor er vi nødt til at have nogle nye metoder, så vi kan analysere os frem og opklare kriminaliteten«, siger Søren Enevoldsen.

Klik for at se tillægget om datasikkerhed i JP Erhverv

At man i tilfældet Pol-Intel har besluttet at sige ja tak, hænger ifølge centerchef Christian Wiese Svanberg fra Rigspolitiet sammen med, at man denne gang ikke beder borgerne om noget, man ikke havde i forvejen – som eksempelvis deres fingeraftryk.

»Det eneste, der er nyt i Pol-Intel, er, at de systemer, vi allerede har, dem skal vi blive bedre til at bruge. Det tror jeg, at borgerne forventer, og det ved jeg, at politikerne forventer,« siger han og tilføjer:

»Vil man have et moderne politi, så må man også være åben overfor, at vi ligesom alle andre får mulighed for at benytte moderne, digitale løsninger.«

Det er vel det samme argument, som man kunne bruge ift. at have et register over alle fingeraftryk?

»Det ved jeg ikke, men det er vigtigt for mig at sige, at det er en politisk beslutning, hvilke værktøjer vi konkret skal have i politiet. Det, vi har fået lov til – inklusive Pol-Intel – det står alt sammen i en lov, for det har vores folketing og regering vurderet, at politiet skal have mulighed for. Så sikrer vi selvfølgelig løbende, at vi overholder de juridiske rammer,« siger han og tilføjer:

»Det er jo den grundlæggende samfundskontrakt mellem politiet og borgeren.«

Læs mere i tillægget om datasikkerhed i JP Erhverv

Gi’ hackerne kamp til stregen med awareness fra Humor mod hacking.dk

Medarbejdere over hele verden får de bedste råd i en visuel og letforståelig form – og kommer ind i kampen op og give datatyvene kamp til stregen.

Se awareness kurser med humoristiske film:

Persondata:
Intro til EUs persondataforordning
• Fem gyldne regler om persondata
• Databrud og de 72 timer
Fortrolige informationer
• Ryd op i din mailbox
• Persondata på kontoret
Persondata på sikre servere

IT-sikkerhed:
Datasikkerhed på rejsen
Pas på CEO-fraud
Ransomware skaber frygt
Brug sikre passwords
Pas på phishing
Lås din computer